Disznókő Tokaji 6 puttonyos Aszú Kapi 2017

A „Kapi Vineyard” a Disznókő déli fekvésű Kapi-dűlőjének felső harmadában, a tengerszint felett mintegy 150–180 méter magasságban található. Talaja valamelyest könnyebb, mint a birtok többi területéé: a löszrétegekkel és riolittörmelékkel keveredő vulkáni agyagtalaj ásványi anyagokban különösen gazdag, ez pedig – a dűlő földrajzi helyével és fekvésével együtt – egyedülállóan ritkává teszi ezt az aszúkülönlegességet. A bor teljes egészében a borvidék legnemesebb fajtájából, furmintból készült, ami talán a legtisztábban tükrözi vissza a termőhely sajátosságait.  A furmint későn érő bogyói könnyen aszúsodnak, miközben megőrzik friss savszerkezetüket.

2017-es év gazdag borokat és jó mennyiséget hozott, ami a változékony és szélsőséges időjárási körülményeknek kitett tenyészidőszak után igazán kellemes meglepetést volt. Nagyon hideg január, enyhe tavaszelő, majd ismét lehűlés után a nyári időjárás nagyon változékony volt, a száraz, forró időszakokat gyakran követték heves záporok. A szőlő a szokásosnál korábban érett, a nemespenész a már teljesen érett bogyókon telepedett meg és intenzíven fejlődött, botritisszel vastagon átszőtt, krémes összetételű és gyönyörű aromákkal rendelkező aszúszemeket adva.

Az aszúszemeket 3 fázisban, szeptember 27. és október 21. között válogattuk. Az aszúszemek botrítisszel gazdagon átszőttek, krémes összetételűek voltak. A szemenként válogatott aszúszemeket feldolgozásukig rozsdamentes acélkádakban tároltuk. Az alapborhoz használt szőlőt szeptember végén, az alapmusthoz használt fürtöket október 20-án szedtük.

Az aszúszemek áztatását november 6-án kezdtük, melyek 40%-át zúzás nélkül, zajosan erjedő mustban 2 napig áztattuk, a többi aszúszemet az erjedés végén lévő borban áztattuk 12 óráig. A hosszú préselést követően rozsdamentes acéltartályokban és részben kishordókban december közepéig erjesztettük.

A bort 2 évig érleltük 225 literes tölgyfahordókban, melyeknek 25%-a új, magyar tölgyfahordó volt. 2020 júliusában palackoztuk. A borból 5172 palack készült.

Kóstolási jegyzet (2022. május):
Árulkodó arany szín. Illata virágos, akácos, melyet friss gyümölcsök, ananász és vaníliás jegyek követnek. A szájban gazdag, finom savakkal, egyszerre élénk és selymes, koncentrált és légies. A szájat teljesen kitölti, remek szerkezetű, tiszta, fűszeres lecsengéssel.

Analízis:
Alkohol: 12.36 %
Maradék cukor: 164 g/l 
Összes sav: 7.32 g/l
pH: 3.2

 

Évjárat 2017
Alkohol (%vol) 12.5
Típus Csendes bor
Jelleg Édes
Szín Fehér
Szőlőfajta Aszú(esszencia)
Készítési mód Konvencionális
Minőség Ultra prémium
Palack ár:
47 990 Ft (95 980 Ft/l)
Karton ár:
44 990 Ft (89 980 Ft/l, 6 palacktól)